Throwback Thursday – Project LVI Groningen!

Al ruim 10 jaar geleden opgeleverd en nog steeds even indrukwekkend: het Laboratorium voor Infectieziekten te Groningen (kortweg: LVI). De inspiratie voor het gevelontwerp is afkomstig van de basisstructuur van een virus. Zo maakt de gevel op bijzondere wijze een link met de werkzaamheden die binnen gebeuren. Het ontwerp is afkomstig van De Zwarte hond architecten en de realisatie is door BAM Utiliteitsbouw uitgevoerd.

Door gebruik te maken van de vormvrijheid van composiet is optimaal gemak gezocht in de bouwmethode. De gevel is opgebouwd uit een isolerende en tevens waterdichte HSB elementen. De aluminium kozijnen zijn in de vlakke HSB elementen bevestigd. De lichte, gevormde composiet elementen zijn voor de HSB achterconstructie gemonteerd en dienen voornamelijk als esthetische afwerking.

Door de hoge sterkte in combinatie met het lage gewicht was het mogelijk om grote elementen te ontwerpen. De trapeziumvormige delen zijn 3,6 meter hoog en aan de langste zijde 7,2 meter lang. De productie is via een vacuüm infusie techniek uitgevoerd, waardoor de kans op luchtinsluiting tot een minimum is beperkt. De kleurlaag aan de buitenzijde is in de mal meegenomen, waardoor deze levenslang meegaat.

In alle aspecten is dit project een bijzonderheid. Het wordt nog regelmatig aangehaald als voorbeeld van de unieke eigenschappen van composiet: Vormvrijheid, laag gewicht en zeer onderhoudsvriendelijk.

Wilt u meer weten over dit project of de mogelijkheden van composiet? Neem contact op via info@flexipol.nl of bel 0228 359 560!

Laat een reactie achter