Testopstelling energieleverende gevelelementen gereed

Duurzame, lokale energieopwekking is een belangrijke stap in de richting van energie-neutrale gebouwen. In veel gevallen kan de gevel daarin een belangrijke rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan appartementengebouwen, waarbij het dakoppervlak relatief klein is ten opzichte van de hoeveelheid woningen. Dan biedt de gevel uitkomst. Maar welke mogelijkheden zijn er om eenvoudig PV in de gevel aan te brengen, zonder in te boeten op esthetica? Over de afgelopen jaren is Flexipol de samenwerking aangegaan met verschillende bedrijven en instellingen om antwoord te geven op deze vraag.

De gevonden oplossing is het opnemen van flexibele PV-folies tussen de lagen van composiet gevelelementen. De PV-folies volgen eenvoudig de vrije vormen die met composiet te maken zijn. Ook zijn er uiteenlopende mogelijkheden in kleur en structuur. Hiermee ontstaat een mooie én functionele gevelbekleding. Inmiddels is de technische maakbaarheid aangetoond en wordt deze innovatie in de praktijk getest. Zo is er voor de zomersluiting een nieuwe proefopstelling geplaatst in Eindhoven. (zie onderstaande foto’s)

Vooraanzicht testopstelling

In de nieuwe opstelling zijn composiet PV-panelen in verschillende vormen en afwerkingen getest. Er is gebruik gemaakt van verschillende soorten basismaterialen (glasvezelversterkt polyester, bio-composiet, minerale composiet). Doordat de folie in het composiet geïntegreerd kan worden zijn er geen losse componenten. De gevelpanelen kunnen in één handeling gemonteerd worden en via een kabel aangesloten op de installatie. De testopstelling wordt de komende maanden gemonitord op o.a. opbrengst en duurzaamheid.

bovenrand

onderrand

Dit project wordt uitgevoerd met energiesubsidie van het Ministerie van Economische zaken. Wilt u meer weten? Neem contact op via [email protected] of bel 0228 359 560.

Wil je meer lezen?

Gerelateerde berichten

Algemeen

Flexipol doet mee met de Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen

Stefan Smit | 16-02-2024 Lees meer
Nieuwe Projecten

Nieuw in Opdracht: De punt fase III

Stefan Smit | 23-11-2023 Lees meer
Throwback

Project in beeld: Nieuweroord te Leiden

Stefan Smit | 21-02-2023 Lees meer