Start-up 'Extreme Eco Solutions' recyclet composiet

Duurzaamheid, recycling, circulariteit – deze thema’s zijn (gelukkig) niet meer uit het dagelijks leven weg te denken. Ondertussen is aan het begin van ieder project ruimschoots aandacht voor dit onderwerp, wat een enorm voordeel gaat opleveren wanneer de producten aan het einde van hun eerste leven zijn.

De keuze voor composiet is in zichzelf al duurzaam. Over de gehele levensduur wordt minder energie verbruikt dan bij traditionele materialen, zoals aluminium en beton. Bovendien kan men zeer slank en licht ontwerpen en kunnen conventionele grondstoffen worden uitgewisseld voor bio-based alternatieven.

Laminaat v.z.v. hennepvezel

Inmiddels is het technisch mogelijk om composieten volledig circulair te hergebruiken. Dit wordt echter nog niet op grote schaal gedaan, waardoor het economisch nog niet uit kan. Daarom heeft Extreme Eco Solutions in samenwerking met Flexipol enkele producten ontwikkeld, bestaande uit composiet afval van afgeschreven windturbines. Door te beginnen met enkele eenvoudige producten kan volume worden opgebouwd, waardoor technieken kunnen worden doorontwikkeld en investeringen gedaan kunnen worden.

Wasbak van gerecycled composiet

Aan het begin van dit jaar is Extreme Eco Solutions een samenwerking aangegaan met SUEZ om een demonstratie-pad aan te leggen bestaande uit lichtgewicht tegels gemaakt van gerecyclede windturbine bladen. Door de eenvoud van de producten kan de productievolume snel worden opgeschaald. Qua uiterlijk kunnen traditionele tegels worden nagebootst met een fractie van het gewicht – Ideaal voor parkeerdaken en daktuinen.

Lichtgewicht tegels uit gerecycled materiaal

Meer weten over circulaire toepassingen van composiet? Neem contact op via [email protected] of 0228 359 560.

Wil je meer lezen?

Gerelateerde berichten

Algemeen

Flexipol doet mee met de Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen

Stefan Smit | 16-02-2024 Lees meer
Nieuwe Projecten

Nieuw in Opdracht: De punt fase III

Stefan Smit | 23-11-2023 Lees meer
Throwback

Project in beeld: Nieuweroord te Leiden

Stefan Smit | 21-02-2023 Lees meer