Energie en Milieu

Home » Energie & Milieu

Extreme Ecosolutions is een organisatie die zich vooral bezighoudt met het recyclen van composiet materiaal. En dan niet alleen verwerking van afval van composietbedrijven , maar ook voor “end of life” producten.  Denk maar aan plezierjachten en bruggen / brugdelen, maar ook aan de vele bouwproducten zoals complete composiet gevels.

Het composiet materiaal wordt in dit nieuwe proces voor de volle 100% geschikt gemaakt voor hergebruik. Het is getest en bewezen en staat nu op het punt geïntroduceerd te worden in de Nederlandse markt.

 

Samenwerking

Om goed te kunnen recyclen is het belangrijk dat alles logistiek goed geregeld is. Het inzamelen van het te recyclen materiaal is een belangrijke schakel.

Voor de Nederlandse introductie is daarom samenwerking gezocht met afvalverwerker GP Groot uit Alkmaar. Die verzorgt in eerste instantie het inzamelen van het materiaal bij composietverwerkende bedrijven. Dat materiaal wordt afgeleverd op een locatie waar de verwerking plaats zal vinden.

 

Verwerking

De tweede stap is het verwerken van het materiaal. De testen zijn gedaan en op locatie is een hal ingericht voor de verwerking. Dit wordt uitgevoerd onder de vlag van Extreme Ecosolutions.

 

Voor de verwerking van dit “gerecyclede” materiaal tot nieuwe producten is een samenwerking gevormd met Nederlands vooraanstaande gevelproducent  Flexipol BV.  Die zal het gerecyclede materiaal gaan verwerken tot nieuwe producten zoals dakgoten, dakranden, of zelfs complete gevels.

 

Dit concept maakt circulaire economie mogelijk.

Je verkoopt geen producten meer maar biedt ze aan in een lease constructie. Na de economische levensduur, en na afloop van het lease contract neem je de producten terug , recyclet het en maakt er weer een nieuw product van.

Zo worden gevels en andere composiet bouwproducten in Nederland, omgevormd van kostenpost en afval tot een waardevolle grondstoffen voorraad van de toekomst.

 

Gevels

Flexipol BV is nu al bezig met het slim in elkaar zetten van gevels zodat precies bekend is hoe het element is opgebouwd en waar de verschillende onderdelen in een element zijn verwerkt. Dit om bij de demontage van de gevel, metalen of houten delen makkelijk te kunnen verwijderen voorafgaand aan het recycling proces.

Elk gevel element heeft een unieke code die verwijst naar een database waardoor we precies weten hoe het in elkaar is gezet en wat voor materialen er zijn gebruikt. Alles is gespecificeerd.

Het goed recyclen begint al bij het ontwerpen en de engineering van een gevel.  Daarin loopt Flexipol voorop. De verwachting is dat nog dit jaar met de inzameling en recycling gestart kan worden.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met :

Ing. J.W. Smit

Een impressie van de mogelijkheden:

composiet-gevel-sfeerbeeld_4
composiet-dakranden_3
composiet-gevel-sfeerbeeld_7

Flexipol is expert als het gaat om (technische) composiet oplossingen

  • Productontwikkeling van eenvoudige tot complexe constructies
  • Productie van composiet producten / onderdelen
  • Levering en montage / assemblage
  • Engineering van composieten

Door de unieke eigenschappen van composiet valt de keuze steeds vaker op dit prachtige, veelzijdige materiaal. Of het nu gaat om onderdelen voor windmolens, een brug of een eenvoudige dakgoot, de voordelen van composiet komen bij al die toepassingen goed tot hun recht.

Flexipol opereert in de volgende markten:

Luchtvaart

Transport

Automotive

Infra (bruggen)

(Gevel) Bouw

Specialisatie: Engineering

Van composiet

Het engineeren van composieten is wezenlijk anders dan het engineeren met traditionele materialen. Door het op strategische plaatsen van meer of anderssoortige vezels kan er lokaal en uiterst precies een andere sterkte verkregen worden. Hiermee stel je elk ontwerp samen op de meest efficiente manier.