Logo Flexipol

NLR Markenesse

partner logoVCA

NLR MarkenesseNLR MarkenesseComposiet dakrandenComposiet GevelsNLR MarkenesseComposiet Interieur meubelenNLR MarkenesseNLR MarkenesseComposiet gevelsComposiet Schoorstenen

NLR kiest voor een Flexipol Composiet gevel.

Composiet in het dagelijks leven

Composieten spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Het feit dat  composietmaterialen niet alleen licht in gewicht, maar ook zeer sterk zijn, maakt dat composieten op vele manieren toegepast kunnen worden. Vooral in elektronica, lucht- en ruimtevaart en de energiesector is composiet populair en omdat composietmateriaal ook nog eens zeer duurzaam en onderhoudsarm is, vormen composieten een steeds gewilder bouwmateriaal. Bijvoorbeeld om gevels van te maken.

Het combineren van materialen tot composieten lijkt modern, maar wordt al eeuwenlang gedaan. Zo zijn er zelfs composieten teruggevonden  in overblijfselen van  Mesopotamiërs en oude Egyptenaren, die stro en leem  mengden om huizen van te bouwen. Door deze combinatie behielden de bouwstenen beter hun structuur en vielen ze minder snel uit elkaar. De Mesopotamiërs verlijmden ook verschillende stukken hout om zo een steviger geheel te verkrijgen.

De grootste stap in de ontwikkeling van composietmaterialen werd gemaakt tijdens de industriële revolutie. Door de nieuwe ontwikkelingen werd het mogelijk verschillende materialen echt samen te laten smelten. Zo ontstonden de eerste synthetische stoffen. Doordat er in de chemische techniek steeds meer mogelijk werd, ontstonden er composietmaterialen als bakeliet en vinyl. Dit soort uitvindingen werd vaak gestimuleerd door de oorlogsindustrie tijdens de twee wereldoorlogen.

Lucht- en Ruimtevaart

Na de Tweede Wereldoorlog gebeurde in de snel ontwikkelende lucht- en ruimtevaart hetzelfde als bij de oorlogsindustrie eerder. De grote vraag naar sterke, lichtgewicht materialen zorgde voor snelle ontwikkelingen op het gebied van composietmaterialen. Ook de auto-industrie deed een duit in het zakje en later ook zelfs de sportindustrie. Auto-onderdelen, maar ook sportartikelen die eerst nog van metaal of hout werden vervaardigd, werden nu van composiet -zoals koolstofvezels- gemaakt.  

Alles komt samen in de nieuwbouw van het NLR.

De nieuwbouw NLR (Nederlands Luchtvaart en Ruimtevaart centrum) heeft ervoor gezorgd dat alle disciplines nu onder één dak zijn samengebracht.  Van stresstests van onderdelen tot microscopisch materiaalonderzoek en van windtunneltesten naar het maken van composiet prototypes, alles komt hier samen.

Juist vanwege de verbondenheid van NLR met composiet materiaal was het een logische keuze het nieuwe gebouw te voorzien van een composiet gevel. Het ontwerp dat werd verzorgd door Inbo is uitdagend en vergt zeker het nodige specialisme op dit gebied. Vandaar dat we zeer blij waren dat de keuze viel op Flexipol Composites BV om deze gevel te mogen produceren en monteren.

FLexipol richt zich vooral op uitdagende en technisch wat meer complexe projecten. Juist daar komt niet alleen het materiaal het best tot zijn recht, maar ook de technische expertise die Flexipol in haar lange historie heeft opgedaan.

Algemeen Directeur Stefan Smit: “Wij hebben ons voorgenomen de meest innovatieve technologie-gedreven composiet producent van Nederland te zijn. Dat we deze gevel in opdracht hebben mogen nemen is voor ons een bevestiging dat we goed op weg zijn. Daar zijn we supertrots op.”

Gevelaanzicht NLR 

 

 

 

Meer informatie

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Afspraak makenContact ?

 Mail:Info@Flexipol.nl

 Tel: 0228 - 359567

 Facebook

 Linkedin