Composiet engineering

Composiet: ontwerp en engineering.

Flexipol onderscheidt zich door het engineren van een ontwerp tot een praktisch, werkbaar en vooral maakbaar concept.

De letterlijke vertaling van “composiet” is niets anders dan "samengesteld materiaal". Bij elk ontwerp wordt naar de eigenschappen gekeken waaraan het product moet voldoen. Op basis van deze eigenschappen wordt een nieuwe samenstelling van grondstoffen ontwikkeld.

 

Eigenschappen op basis van afmeting, sterkte en stijfheid, maar ook brandwerendheid, isolering, chemische resistentie, vocht, elektrische geleiding, bevestiging enz. kunnen worden bereikt.Het belangrijkste voordeel is dat de eigenschappen precies op die positie in het element kunnen worden gerealiseerd waar ze nodig zijn. Naast het materiaal is ook de productietechniek van belang. Er zijn diverse productietechnieken, van handmatig tot machinaal. De keuze hangt af van de beoogde eigenschappen van het product. Daarom is het belangrijk goed te luisteren naar de klant, tussen de regels door te lezen en pro-actief aan het werk te gaan, om zo langdurig een relatie op basis van vertrouwen op te kunnen bouwen.

 

De vijf grootste valkuilen bij de engineering van composieten.

 • Een engineeringsbureau dat een geweldig materiaal heeft doorgerekend, alleen heeft men geen rekening gehouden met de produceerbaarheid…
 • Een grondstoffenleverancier die het materiaal met de meest fantastische eigenschappen meent te hebben, alleen als je wilt weten met welke waardes je rekening moet houden, moet je het even testen…
 • Een testcentrum dat zegt dat de sterktetest is geslaagd. Alleen het rapport met de interpretatie van de resultaten waardoor er een vergunning afgegeven kan worden, ontbreekt…
 • Een ontwerper die een mooi product heeft bedacht, maar daarbij niet het composiet ten volle benut omdat de kennis van het materiaal ontbreekt of onvoldoende is…
 • Een producent die precies maakt wat ‘m opgedragen is, maar hierbij niet kijkt naar te behalen optimalisaties…

 

Flexipol is bij dit alles de spin in het web. Door jarenlange ervaring met eigenschappen van grondstoffen, produceren, berekeningen, testen en aantonen dat producten ook voldoen aan alle normen en wetten, is Flexipol de partij die van een ontwerp een praktisch werkbaar concept kunnen maken.

Composiet flow-simulaties

Flow-simulaties zijn voorspellingen van de "flow" van de harsstroom in een RTM productie.

 

Wanneer een product (bijvoorbeeld een gevelelement) aan beide zijden afgewerkt dient te zijn, dan is productie in een gesloten malsysteem de meest voor de hand liggende optie.
Ook hierin worden dan eerst alle droge materialen aangebracht, waarna de mal gesloten wordt. Het probleem is dan, dat niet zichtbaar is welk pad de hars zal volgen wanneer het element wordt geinjecteerd.
En daar brengen de flow-simulaties uitkomst.

Flexipol verstaat onder composiet: vezelversterkte kunststoffen

Je zou nog verder onderscheid kunnen maken tussen thermohardende en thermoplastische kunststoffen. Immers, beide varianten hebben zeer unieke eigenschappen.

De meest bekende voorbeelden van composiet zijn polyester en carbon. Maar ook binnen deze voorbeelden kun je eindeloos variëren in vezeltypes, vezelrichtingen, vezeldikte, vezelmateriaal en vezelcombinaties. Daarnaast is er een zeer groot aanbod van andere kunststoffen, die ingedeeld kunnen worden naar de manier waarop ze zijn geproduceerd.

 

Composiet productie methoden.

Grof genomen kan de volgende indeling in productietechnieken worden gemaakt:

 • Handmatig ( spray-up en hand lay-up)
 • Gesloten productie (infusion, RTM)
 • Machinale productie (Pultrusie)
 • 3D-printen (tape laying)
 • Persen

 

De handmatige methode wordt toegepast voor seriematige, eenvoudige producten. Dakgoten, dakranden, windveren en boeidelen zijn niet complex en kunnen op deze manier prima worden geproduceerd.

 

Gesloten productie wordt toegepast bij grotere objecten en meer complexe elementen zoals gevelelementen (Zie onze projecten Hilton en SKU)

Van pultrusie profielen kunnen zeer goed bruggen worden samengesteld.

 

3D-printing (tape laying) is een kostbare techniek die de nodige investeringen vereist. Voor de vliegtuigbouw en automotive industrie werkt dat prima. Het persen van composieten gebeurt meestal met PrePregs. Een vooraf geimpregneerde sheet die aan een mal-vorm wordt toegevoegd en dan geperst wordt in de juiste vorm

 

Al deze productiemethoden leveren prima resultaten. Uiteraard zijn er verschillen, maar het grootste verschil is toch wel de ervaring van de leverancier met het specifiek gevraagde productiesysteem.

Meer weten?

 

Wilt u meer weten over de engineering oplossingen die Flexipol te bieden heeft?

 

Een impressie van de mogelijkheden:

composiet-gevel-sfeerbeeld_4
composiet-dakranden_3
composiet-gevel-sfeerbeeld_7

Flexipol is expert als het gaat om (technische) composiet oplossingen

 • Productontwikkeling van eenvoudige tot complexe constructies
 • Productie van composiet producten / onderdelen
 • Levering en montage / assemblage
 • Engineering van composieten

Door de unieke eigenschappen van composiet valt de keuze steeds vaker op dit prachtige, veelzijdige materiaal. Of het nu gaat om onderdelen voor windmolens, een brug of een eenvoudige dakgoot, de voordelen van composiet komen bij al die toepassingen goed tot hun recht.

Flexipol opereert in de volgende markten:

Luchtvaart

Transport

Automotive

Infra (bruggen)

(Gevel) Bouw

Specialisatie: Engineering

Van composiet

Het engineeren van composieten is wezenlijk anders dan het engineeren met traditionele materialen. Door het op strategische plaatsen van meer of anderssoortige vezels kan er lokaal en uiterst precies een andere sterkte verkregen worden. Hiermee stel je elk ontwerp samen op de meest efficiente manier.

Als technologisch leidende en innnovatieve producent van composietproducten heeft Flexipol alle kennis en kunde om u als opdrachtgever in elk stadium van uw project te adviseren. Onze adviseurs helpen uw idee concreet te maken, onze engineers zetten uw ontwerp in een perfect 3D-CAD model om.

Contact:

Postbus 65
1723 ZH Noord - Scharwoude
Tel: 0228 - 35 95 60
info@flexipol.nl

 

logos-certificeringen-footer